torsdag 13. mars 2008

Mannen som elsket Yngve

Nå har klassen akkurat vært og sett filmen "Mannen som elsket Yngve". I og med at vi tidligere i denne terminen hadde lest et utdrag, var dette en morsom og underholdene måte å få med seg hele handlingen.

Selve filmen foregår i 1989, rett etter Berlin murens fall. Hovedpersonen heter Jarle, en gutt som er med i bandet "Mattias Rust Band", har den beste kjæresten og den kuleste bestevennen. Bare noen få måneder før handlingen starter for alvor, var Jarle en gutt uten venner og som undret over hva som var meningen med livet.Men så starter han å snakke med Helge. De er like interessert i punkmusikk og i den pene jenta i klassen, Kathrine. Sammen danner de et band, samtidig som Kathrine blir manageren deres og kjæresten til Jarle. De får en dag vite at de skal få opptre på en større scene i Stavanger.

Men en dag starter en ny gutt i klassen. Navnet hans er Yngve. Han er kjekk og hører på musikk som er mye roligere enn det Jarle og vennene hører på. Det er noe ved Yngve som Jarle ikke klarer å motstå. Jarle har fått en ny, spennende følelse inni seg. Dette fører til at han gjør selv de tingene han ikke liker, bare for å være sammen med Yngve. Men det er ikke så enkelt! Jarle får et dilemma når han må velge mellom bandet, moren og Yngve..

"Mannen som elsket Yngve" er skrevet av Tore Renberg og ble filmatisert av Stian Kristiansen i 2008. Filmen spiller på følelser og tar opp temaet homofili som også i dag er et aktuelt tema. Hovedpersonen Jarle spilles av Rolf Kristian Larsen, Ida Elise Broch spiller kjæresten Kathrine og Arthur Berning er bestekompisen Helge. Yngve spilles av Ole Christoffer Ertvaag. Produsenten Motlys har laget en film for ungdom og voksne, med anbefalt aldersgrense på 11 år på grunn av enkelte scener i filmen.

Jeg synes filmen var kjempe bra, både skuespillerene og selve handlingen. Temaet er aktuelt også i dag, selvom handlingen foregår på slutten av 80-tallet. Vi hadde lest et utdrag tidligere på skolen, som gav meg inntrykket av at dette var en bra historie. Men hele handlingen og filmen var mye bedre enn jeg hadde tenkt meg! "Mannen som elsket Yngve" er kanskje det norske svaret på High School-filmene fra USA. En bra film som absolutt er å anbefale!

Ingen kommentarer: